Thursday, April 10, 2014

ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ အလွအပေရးရာ သိေကာင္းစရာ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ စြယ္စံု အသံုး၀င္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္သည့္ အသီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အန္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀ၿပီး ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား ေပါမ်ားစြာ ပါ၀င္သည့္အတြက္ က်န္းမာေရး အလုိ႔ငွာ စားသံုးရန္ သာမက မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရ အလွအပ အတြက္ပါ အဖုိးတန္ အသံုးျပဳ ႏုိင္ေသာ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီဓာတ္ အျပည့္အ၀ ပါ၀င္သျဖင့္ သြားဖံုးႏွင့္ သြားေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္သည္။ ဗီတာမင္ေအ ေၾကာင့္ အ႐ုိးမ်ား ႀကံ့ခုိင္ေစၿပီး ခႏၶာကုိယ္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈကုိ အားေပးသည္။ အနီေရာင္ ရဲရဲနီေနေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာကယ္လ္႐ုိတင္း ဓာတ္ၾကြယ္၀ၿပီး စားသံုး၍ ခႏၶာကုိယ္တြင္းတြင္ ဗီတာမင္ေအ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ သြားသျဖင့္ အျမင္အာ႐ံု ႏွင့္ ခႏၶကုိယ္ ခုခံအား စနစ္ကုိ အေထာက္အကူ ျပဳပါသည္။
အလွအပအတြက္ အသံုး၀င္ပံု မ်ားမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရည္ႏွင့္ သခြားသီးအရည္ ဆတူေရာ၍ မ်က္ႏွာတြင္ ဂြမ္းစျဖင့္ ပြတ္လိမ္းၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ အၾကာ ေရႏွင့္ သန္႔စင္ေပးလွ်င္ မ်က္ႏွာျပင္ရွိ အဆီမ်ားကုိ ဖယ္ရွားေပးၿပီး ၀က္ၿခံထြက္ျခင္းကုိ တားဆီး ႏုိင္ပါသည္။ မ်က္ႏွာျပင္ အေရျပား ၾကမ္းတမ္းျခင္း ၊ အနီစက္မ်ား ျဖစ္ျခင္း ၊ ေနေလာင္ျခင္း ၊ အသားအေရ မညီညာဘဲ အကြက္မ်ား ျဖစ္ေပၚ လာျခင္းအား ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းကုိ ဒိန္ခ်ဥ္ ၄ ဇြန္းႏွင့္ေရာ၍ အေရျပားေပၚ ေသခ်ာစြာ ပြတ္လိမ္းၿပီး နာရီ၀က္ အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာသစ္ ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအား မ်က္ႏွာမသစ္ခင္ ထက္၀က္ပုိင္း၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးျခမ္းျဖင့္ မ်က္ႏွာေပၚ ပြတ္လိမ္းေပးပါက အသားအေရ ႏူးညံ့ၿပီး ေခ်ာမြတ္ လွပ လာေစပါသည္။ အဲယားကြန္း အေအးခန္း အတြင္း အေနမ်ား၍ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕ျခင္းအား တစ္ေန႔ကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လံုးခန္႔ စားသံုးျခင္း ၊ ေရ ၄ ဖန္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ မဲြေျခာက္မႈမွ ကာကြယ္ႏုိင္ ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ေန႔ တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကုိယ္ အ၀လြန္ ေနသူမ်ား အသားအေရ စစ္၍ ကုိယ္ခႏၶာ သြယ္လ် လွပ လာေစႏုိင္သည့္ အျပင္ အသားအေရ ၀င္းပစုိေျပ လာေစၿပီး ကုိယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ေန႔စဥ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကုိ အားေပးၿပီး ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေစကာ ေသြးသား သန္႔စင္ ေစႏုိင္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မစားသံုးသူမ်ားထက္ ၃၄ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ ပြားႏုိင္ေခ် ေလ်ာ့နည္း ႏုိင္ေၾကာင္း လည္း သိရွိရသည္။
သုိ႔ျဖစ္ပါ၍ သိပၸံအေခၚ Kycoeersicum ဟုေခၚသည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ဟင္းလ်ာ တစ္ခုတြင္ သာမက ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အတြက္ေသာ္ လည္းေကာင္း ၊ ခႏၶာကုိယ္ အလွအပ ေရးရာ အတြက္ေသာ္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳ စားသံုးသင့္သည့္ သီးႏွံ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေဖာ္ျပလုိက္ရ ပါသည္။

No comments:

Post a Comment

 Blogger