Thursday, April 3, 2014

ဖ်ားနာျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား

Royal Hero Media
ဖ်ားနာျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား
================================

အစာအာဟာရေတြက သင့္ခႏၶာကုိယ္ က်န္းမာေနေစဖုိ႔ မ်ားစြာ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ခုခံအား ျမင့္မား ေနတာကလည္း သင့္ကို ဖ်ားနာတာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ ပါတယ္။ အစားအစာေတြကေန ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ႏိုင္ၿပီး ဖ်ားနာတာ ကင္းေဝးေအာင္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္မွာ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္ၿပီး အူထဲမွာ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ် တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေန႔စဥ္ ဒိန္ခ်ဥ္ ခုနစ္ေအာင္စ ေသာက္ေပးပါက ခုခံအားကုိ တိုးတက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဆြီဒင္ ပညာရွင္ေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ဒိန္ခ်ဥ္ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ေသြးတြင္းရွိ ေသြးျဖဴဥဆဲလ္ေတြကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ ဖ်ားနာမႈ နည္းတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

၂။ အုတ္ဂ်ဳံႏွင့္ ဘာလီ

အုတ္ဂ်ဳံနဲ႔ ဘာလီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဘီတာ-ဂလူတန္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္နဲ႔ ပိုးသတ္ႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေတြကို စားေပးတဲ့ လူေတြဟာ အေအးမိတုပ္ေကြး၊ ေရယုန္ ျဖစ္တာေတြကေန ကင္းေဝးေစပါတယ္။ အုတ္ဂ်ဳံနဲ႔ ဘာလီကို တစ္ပတ္ သံုးႀကိမ္ေလာက္ စားသင့္ပါတယ္။

၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ Allicin က ပိုးကူးစက္မႈနဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ခုခံ တိုက္ထုတ္ႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ အဂၤလန္မွ သုေတသီေတြက လူေပါင္း ၁၄၆ ေယာက္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴမွ ထုတ္ထားတဲ့ Allicin တိုက္ေကၽြးၿပီး ၁၂ ပတ္ၾကာ ေလ့လာခဲ့ရာ အေအးမိတုပ္ေကြး ျဖစ္ပြားမႈကို သံုးပံုႏွစ္ပံု ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ တျခား ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ တစ္ပတ္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ေျခာက္မႊာ စားေပးတာက အူမႀကီးနဲ႔ အစာေဟာင္းအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကုိ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ဥ စားေပးပါ။ ဟင္းခ်က္ရာမွာလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ခ်က္ စားေပးပါ။ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ ကမာေကာင္၊ ပုစြန္တုပ္၊ ကဏန္း စတာေတြက ေသြးျဖဴဥေတြကေန ဆုိက္တုိကိုင္း ပ႐ိုတင္းကို ထုတ္လုပ္ေစၿပီး တုပ္ေကြးျဖစ္ေစတဲ့ ဗုိင္းရပ္စ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ကေန ဖယ္ရွား ရွင္းလင္းေပးပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ မက္ကရယ္ငါးနဲ႔ ဟာရင္းငါး စတဲ့ အိုမီဂါ-၃ အဆီႂကြယ္ဝတဲ့ ငါးေတြက ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး အဆုတ္တြင္း ေလဝင္ေလထြက္ ေကာင္းေစတာေၾကာင့္ အဆုတ္တြင္း ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးေတြ ဝင္ေရာက္မႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို ငါး ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ ထည့္စားေပးပါ။

၅။ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္

ၾကက္စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ တုပ္ေကြးေရာဂါရဲ႕ ဆက္စပ္မႈကို သုေတသီေတြက ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ ၾကက္သားကုိ ခ်က္ျပဳတ္ေနခ်ိန္မွာ အမိုင္ႏုိအက္စစ္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ စစၥတင္း ထြက္လာပါတယ္။ အဲဒီ စစၥတင္းက ေလႁပြန္ေလးေတြ ေရာင္ရမ္းမႈ က်ေစတဲ့ ေဆး အစီတုိင္းစစၥတင္းနဲ႔ အာနိသင္ တူတာကုိ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းကတစ္ဆင့္ ဝင္ေရာက္ႏုိင္တဲ့ ပိုးမႊားေတြကို ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ထဲ ထည့္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြက သင့္ကို ခုခံအား ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ သင္ဟာ တုပ္ေကြး အေအးမိ ျဖစ္ေတာ့မယ့္ လကၡဏာေတြ ခံစားရပါက ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ တစ္ပန္းကန္ ေသာက္ေပးပါ။

၆။ ေရေႏြးၾကမ္း

ဟားဘတ္တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ တစ္ေန႔ကို ေရေႏြးၾကမ္း ဒါမွမဟုတ္ လက္ဖက္စိမ္းရည္ ငါးခြက္နဲ႔ ႏွစ္ပတ္ ေသာက္ေပးပါက မေသာက္တဲ့ သူေတြထက္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြကို ခုခံ တုိက္ထုတ္ႏုိင္စြမ္း ၁၀ ဆ ပိုမိုတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ လက္ဖက္စိမ္းရည္ေတြထဲကေန ခုခံအားကုိ ျမႇင့္တင္ေပးႏုိင္တဲ့ အမိုင္ႏုိအက္စစ္ေတြကို ရရွိႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။ ေန႔စဥ္ အႀကိမ္မ်ားစြာ ေသာက္ေပးပါ။

၇။ အမဲသား

အမဲသားမွာ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ ဇင့္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ဇင့္ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ပါက ေရာဂါပိုးမႊား ဝင္လြယ္ေစပါတယ္။ အစားအစာကေန ရရွိတဲ့ ဇင့္ဓာတ္က ေသြးျဖဴဥေတြကို ဖြံ႕ၿဖိဳးေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဝင္ေရာက္လာတဲ့ ဘက္တီးရီယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးေတြကို ဖ်က္ဆီးေပးပါတယ္။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ အမဲသား သံုးေအာင္စကေန တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဇင့္ဓာတ္ရဲ႕ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ရရွိေစပါတယ္။ တျခား ဇင့္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ ကမာေကာင္၊ ေကြကာ၊ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဝက္သား၊ ၾကက္သား၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ႏို႔ စတာေတြကိုလည္း စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

၈။ ကန္စြန္းဥ

အေရျပားက ခႏၶာကုိယ္ ခုခံအားစနစ္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္း တစ္ခုဆိုတာ သင္သိပါရဲ႕လား။ အေရျပားက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးေတြ မဝင္ေရာက္ႏုိင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးထားပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအက အေရျပားရဲ႕ အဓိက ပစၥည္းတစ္ခုျဖစ္တဲ့ တြယ္ဆက္ တစ္သွ်ဴးမွ်င္ေတြကို ထုတ္လုပ္ရာမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအဟာ အစားအစာထဲမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း အျဖစ္ ရွိေနၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းေရာက္မွ ဗီတာမင္ေအ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြား ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥ ခြက္တစ္ဝက္စာ (၁၇၀ ကယ္လိုရီ) ကေန ခႏၶာကိုယ္က တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ ရရွိႏုိင္တဲ့ လိေမၼာ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊဖ႐ံုသီးေတြကိုလည္း စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

၉။ မိႈ

မိႈက ေသြးျဖဴဥ ထုတ္လုပ္မႈနဲ႔ လႈပ္ရွားေဆာင္ရြက္မႈကို ျမႇင့္တင္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားကို ျမင့္တက္ေစတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဖ်ားနာေစတဲ့ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြ၊ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း မဝင္ေရာက္ႏုိင္ေစဖုိ႔ သင္စားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ခုခံအား ျမႇင့္တင္ ေပးႏုိင္တဲ့ မႈိ ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။

ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)

No comments:

Post a Comment

 Blogger